Accés Àrea PRO

logo-cabecera-imagen-apccv
logo-cabecera-texto-apccv

Accés Àrea PRO

Reivindiquem el DIA MUNDIAL DEL CIRC 2020
Blog

Reivindiquem el DIA MUNDIAL DEL CIRC 2020

Comparteix en

Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

El Dia Mundial de l’Circ es celebra anualment el tercer dissabte d’abril. Enguany, degut a la crisi que estem vivint, la Federació Mundial de l’Circ (FMC) ha posposat aquesta celebració per a la tardor. Des de l’Apccv volem REIVINDICAR LA CELEBRACIÓ DEL DIA MUNDIAL DEL CIRC el 18 d’abril de 2020; vos convidem a fer una reflexió i donar suport al circ compartint el manifest redactat per la nostra companya i artista de circ Julia Martínez.

 

L’ENTUSIASME

“El mañana es nuestro, compañeros” deia una Rosana Pastor vestida de miliciana en l’enterrament dels seus companys caiguts en la pel·lícula “Tierra y Libertad” de Ken Loach. Uns passos vacil·lants recorden la mort de Federico García Lorca en el Teatre Real de Madrid en el mateix instant en què Pina Bausch decideix irrompre de manera inesperada en l’escenari del vell cinema Wuppertal de Berlín ja convertit en teatre. “El que m’interessa no és com es mou la gent sinó que es moga”, ens diu a través del seu cos prim i xicotet mentre sonen les primeres notes d’un contrabaix. Voltegem el cap i allí estan Javier Colina i Silvia Pérez Cruz interpretant “En la imaginación”. No podia resultar més apropiat. “De l’imaginari a l’invisible només hi ha un pas a través de l’espill” diuen Victoria Chaplin i Jean Baptiste Thierré mentre donen voltes al voltant de la pista de circ encaramats a una bicicleta impossible armada amb un milió de rodes. Encara queden restes de pintura en la lona de la carpa i en les parets de la casa blava de Frida Kahlo a Ciutat de Mèxic. L’olor d’alcohol ranci d’una botella de tequila buida en honor a Chavela ens sorprèn nostàlgicament amb la novel·la de Pedro Lemebel entre les mans.

S’imaginen com seria la vida sense art?

Es tracta, diuen, d’una experiència fonamentalment comunicativa que ens permet expressar les nostres idees i emocions i fins i tot la nostra pròpia visió del món. I potser no sabien que la comunicació és l’única tasca que no podem delegar. El seu tret d’indispensabilitat la converteix en una necessitat bàsica per a tots els éssers humans. Per tant, si l’art és comunicació, l’art es torna també, imprescindible.
La pandèmia social arrelada al nostre país des de l’any 36, molt més difícil d’eradicar que el Covid-19 i molt més nociva i mortal, s’obstina a referir-se a nosaltres de manera despectiva com “titellaires”. I creuen, pobres. que així ens ofenen. Se viste de desprecio la ignorancia, deia Antonio Machado. Estem més que orgulloses de formar part del gremi de titellaires. El per què la institució vigent done la raó a aquests senyors de dubtosa reputació fent de la nostra precarietat laboral una norma, segueix sent un misteri. Senyors diputats, es van oblidar que nosaltres varem nàixer en la precarietat. Abans que vostès arribaren i s’acomodaren en les seues butaques, conquistàvem els carrers, abarrotàvem les places i corríem davant la policia perquè no ens requisara el material. Vostès sempre jugant amb el dubte, sempre jugant amb el nostre entusiasme.

Diu Remedios Zafra: Ante la precariedad la única respuesta posible parece ser la vocación himpertérrita y la hipermotivación. Pero ese entusiasmo voluntarista acaba siendo instrumentalizado por el sistema y el resultado es la inestabilidad permanente (…) y una inquietante incerteza sobre el futuro. Quanta raó. I és que l’entusiasme, Senyor Ministre, no mata la gana.

Quan és la vida la que està en risc, tota la resta perd sentit. Quan la prioritat és sobreviure, les nostres problemàtiques diàries, producte de la rutina més estreta passen immediatament a un segon i fins i tot a un tercer pla. Quan l’art és la teua forma de vida, la sort de la possibilitat d’un subsidi és, ni més ni menys, una injustícia i terrible condemna a la paredassa dels afusellats.

Per descomptat que estem disposades a sacrificar-nos. Sempre ho hem estat i sempre ho hem fet. Pel nostre art, pel nostre entusiasme. Estem disposades a sacrificar-nos igual com ho faria el Banc Central Europeu, els fons “voltor” o els pressupostos anuals dedicats a infraestructures, serveis o turisme. Diu el refrany que es pot dir més alt però no més clar. Què seria de nosaltres si a més de no poder exercir el nostre treball suspengueren els pressupostos destinats a cultura imposant una política estatal de no-intervenció? Amb aquesta perspectiva no tan distòpica “1984” de George Orwell acabarà ocupant la prestatgeria d’alguna biblioteca infantil.

Senyors polítics, la vida d’un poble es mesura per la seua capacitat de crear i produir cultura.

Potser entenen vostès la cultura com un simple passatemps? Si la seua resposta és que sí, llavors és que no hem aprés a comunicar-nos, i l’art com a tasca es torna més urgent encara.

Aquest escrit amb vocació d’al·legat, és abans de res un cant a la llibertat. Quan les crisis colpegen, els autoritarismes i les injustícies esperen latents a la vora, per a atacar. El filòsof català Josep Ramoneda advertia en una entrevista per a eldiario.es: “La història demostra que sabem quan comencen les restriccions de llibertats però no quan acaben”. La por permet que les persones acceptem coses que no haguérem acceptat, producte d’una situació excepcional que en cap concepte ha de ser acceptada com a normalitat. Coses, com permetre que agonitze l’art i la nostra cultura.
Nosaltres, titellaires, circenses, treballadores de l’art tenim el desig de reafirmar-nos com a persones sense por. Continuarem lluitant, germinant idees sobre els nostres propis cossos confinats, sense perdre aquest entusiasme del qual abans hem parlat. Però, per si de cas aquesta crisi vaticina la fi del món conegut, per favor, que no ens trobe cantant allò de: “Había una vez un circo…”.

Julia Martínez, Cía Arritmados

Descarrega el Manifest en valencià i comparteix-lo amb #DMC2020

 

EL ENTUSIASMO

“El mañana es nuestro, compañeros” decía una Rosana Pastor vestida de miliciana en el entierro de sus compañeros caídos en la película Tierra y libertad de Ken Loach. Unos pasos vacilantes recuerdan la muerte de Federico García Lorca en el Teatro Real de Madrid en el mismo instante en que Pina Bausch decide irrumpir de forma inesperada en el escenario del viejo cine Wuppertal de Berlín ya convertido en teatro. “Lo que me interesa no es como se mueve la gente sino que se mueva”, nos dice a través de su cuerpo delgado y pequeño mientras suenan las primeras notas de un contrabajo. Volteamos la cabeza y allí están Javier Colina y Silvia Pérez Cruz interpretando “En la imaginación”. No podía resultar más apropiado. “De lo imaginario a lo invisible solo hay un paso a través del espejo” dicen Victoria Chaplin y Jean Baptiste Thierré mientras dan vueltas alrededor de la pista de circo encaramados en una bicicleta imposible armada con un millón de ruedas. Aún quedan restos de pintura en la lona de la carpa y en las paredes de la casa azul de Frida Kahlo en Ciudad de México. El olor a alcohol rancio de una botella de tequila vacía en honor a Chavela nos sorprende nostálgicamente con la novela de Pedro Lemebel entre las manos.

¿Se imaginan cómo sería la vida sin arte?

Se trata, dicen, de una experiencia fundamentalmente comunicativa que nos permite expresar nuestras ideas y emociones e incluso nuestra propia visión del mundo. Y no se si sabían que la comunicación es la única tarea que no podemos delegar. Su rasgo de indispensabilidad la convierte en una necesidad básica para todos los seres human@s. Por tanto, si el arte es comunicación, el arte se vuelve también, imprescindible.

La pandemia social arraigada en nuestro país desde el año 36, mucho más difícil de erradicar que el COVID – 19 y mucho más dañina y mortal, se empeña en referirse a nosotr@s de forma despectiva como “titiriter@s”. Y creen, pobres que así nos ofenden. Se viste de desprecio la ignorancia, decía Antonio Machado. Estamos más que orgullos@s de formar parte del gremio de titiriter@s. El por qué la institución vigente les de la razón a estos señores de dudosa reputación haciendo de nuestra precariedad laboral una norma, continúa siendo un misterio. Señores diputad@s, se olvidaron que nosotr@s nacimos en la precariedad. Antes de que ustedes llegaran y se acomodaran en sus butacas, conquistamos las calles, abarrotamos las plazas y corrimos delante de la policía para que no nos requisara el material. Ustedes siempre jugando con la duda, siempre jugando con nuestro entusiasmo.

Dice Remedios Zafra: Ante la precariedad la única respuesta posible parece ser la vocación himpertérrita y la hipermotivación. Pero ese entusiasmo voluntarista acaba siendo instrumentalizado por el sistema y el resultado es la inestabilidad permanente (…) y una inquietante incerteza sobre el futuro. Cuanta razón. Y es que el entusiasmo, Señor Ministro, no mata el hambre.

Cuando es la vida la que está en riesgo todo lo demás resta sentido. Cuando la prioridad es sobrevivir, nuestras problemáticas diarias producto de la rutina más angosta pasan de inmediato a un segundo e incluso a un tercer plano. Cuando el arte es tú forma de vida, la suerte de la posibilidad de un subsidio es, ni más ni menos, que una injusta y terrible condena al paredón de l@s fusilad@s.

Por supuesto que estamos dispuest@s a sacrifircarnos. Siempre lo hemos estado y siempre lo hemos hecho. Por nuestro arte, por nuestro entusiasmo. Estamos dispuest@s a sacrificarnos igual como se sacrificaría el Banco Central Europeo, los fondos buitre o los presupuestos anuales dedicados a infraestructuras, servicios o turismo. Dice el refrán que se puede decir más alto pero no más claro. ¿Qué sería de nosotr@s si además de no poder ejercer nuestro trabajo suspendieran los presupuestos destinados a cultura y se impusiera una política estatal de no – intervención? Con esta perspectiva no tan distópica “1984” de George Orwell acabará ocupando la estantería de alguna biblioteca infantil.

Señores politic@s, la vida de un pueblo se mide por su capacidad de crear y producir cultura.

¿Acaso entienden ustedes la cultura como un simple pasatiempo? Si su respuesta es que sí, entonces es que no hemos aprendido a comunicarnos, y el arte como tarea se vuelve más urgente todavía.

Este escrito con vocación de alegato es ante todo un canto a la libertad. Cuando las crisis azotan, los autoritarismos y las injusticias esperan latentes a la vuelta de la esquina para atacar. El filósofo catalán Josep Ramoneda advertía en una entrevista para eldiario.es: “La historia demuestra que se sabe cuándo empiezan las restricciones de libertades pero no cuándo acaban”. El miedo permite que las personas aceptemos cosas que no hubiéramos aceptado producto de una situación excepcional que bajo ningún concepto debe asumirse como normalidad. Cosas, como permitir que agonice el arte y nuestra cultura.

Nosotr@s, titiriter@s, circenses, trabajador@s del arte tenemos el deseo de reafirmamos entonces como personas sin miedo. Seguiremos luchando, germinando ideas sobre nuestros propios cuerpos confinados, sin perder ni un ápice de ese entusiasmo del que antes hemos hablado. Pero por si acaso esta crisis vaticina el fin del mundo conocido, por favor, que no nos pille cantando aquello de :”Había una vez un circo…”.

Julia Martínez, Cía Arritmados

 

Descarga el Manifiesto en castellano y compártelo con #DMC2020

 

 

NEWSLETTER APCCV

Sigueu els primers a conèixer les nostres notícies del blog i l'agenda.

Convòcatories y newsletter per a socis a l'Àrea PRO