NO al circ amb animals

29 de novembre 2024
NO al circ amb animals

Des de l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana, que compta amb més de 135 sòcies i socis, integrada per companyies, centres de formació, espais de creació i altres professionals vinculats tots al circ valencià, llegim amb preocupació la notícia publicada per “Valencia Bonita” (28 novembre 2024) en la qual es parla que, a partir del 20 de desembre, en la ciutat de València s’exhibirà un espectacle creat pe l’empresa “Circ de Nadal”. La notícia aporta que en data 28 de novembre s’aprova un Projecte de Llei que modificarà la Llei de Benestar Animal i permet l’ús d’animals en espectacles circenses “de fauna no salvatge”. 

Considerem que aquesta notícia significa un gran pas enrere per part de les institucions públiques de la ciutat, ja que, d’alguna manera, açò poc té a veure amb els avançaments que el circ valencià ha experimentat en els darrers anys, en els que l’esforç s’ha centrat en apostar per la qualitat i la professionalitat dels seus espectacles i pel desenvolupament creatiu des d’uns camins respectuosos amb els moments socials que estem vivint. Des del circ apostem per una cultura sostenible que implica un gran respecte al medi ambient i als éssers vius que habitem en el planeta, més enllà dels humans. El circ és una disciplina escènica, amb un ampli passat divers i un present que també que ho és. Determinades pràctiques que, en un passat formaren part del circ perquè alimentaven la sorpresa i la curiositat del públic, com l’exhibició i domesticació d’animals o la mostra dels anomenats freaks, persones amb diferències físiques; aquestes pràctiques actualment no tenen raó de ser, la societat és conscient del maltractament que suposa cap altres éssers vius. El circ camina, des de fa temps, cap a un territori on el risc, la sorpresa, el més difícil encara, està habitat per la interrelació i el mestissatge amb altres llenguatges escènics. El present i el futur del circ no passen per l’exhibició del domini de l’ésser humà sobre l’animal, sobre allò que és diferent.

Els espectacles de circ en els quals s’usen animals com a diversió, ridiculització i mostra del «triomf» humà dominant un animal salvatge (que hauria d’estar en el seu habitat natural), no són més que la mostra de la manca d’empatia cap a tota forma de vida en el segle en el que vivim, mostrant una societat que deshumanitza, que cosifica éssers vius que tenen sentiments, convertint aquests animals en objectes d’ús i abús.

Els animals són forçats a rendir-se i sotmetre’s a la voluntat dels seus domadors, generalment (per no dir la majoria de vegades) amb tècniques basades en el maltractament, com una oca que balla sobre una espècie de mini pista, «balla», perquè aquest plat està a un gran temperatura i l’animal es mou per no cremar-se les potes. Les tècniques de doma es basen en reprimir la conducta natural d’aquests animals, actuant en contra dels seus instints, contra les seues pors i salut, provocant-los ansietat, Amb aquesta «victòria», aconseguida mitjançant la violència, el domador aconsegueix que els animals facen allò que mai farien en la natura. Els animals que tenen la desgràcia de ser segrestrats per un circ passen a tindre una vida de sofriment.

Sobre el transport, aquests animals són transportats contínuament, patint llargs viatges tancats en vagons que rarament compleixen unes condicions mínimes per al seu benestar. Espais estrets, insalubres i que, en ocasions, arriben a temperatures extremes davant les quals els animals es troben totalment desprotegits. Molts d’aquests moren durant els viatges no podent suportar les condicions a les quals són sotmesos.

En el ritual dels espectacles circenses amb animals, aquests són reduïts a simples titelles que el domador manipula. Els elefants s’asseuen en tamborets, les foques llencen pilotes, els lleons travessen cèrcols de foc, els ossos ballen, els lloros van en bicicleta. El fet de que aquests animals realitzen aquestes activitats no té cap utilitat, però en açò radica el seu valor simbòlic: no es tracta de dominar als animals per aconseguir un fit, sinó per celebrar el domini. Instar aquesta actitud davant la vida, promou uns comportaments negatius per a la convivència en la nostra societat. Si dominem animals, perquè no dominar a altres dels nostres? Sense cap respecte ni empatia cap al sofriment dels altres; aprenent, des de xicotets, el caràcter maniqueista i pervers dels capricis humans.

Resulta incomprensible que encara pretenem inculcar valors de respecte cap a la natura als nostres xiquets i xiquetes mentre continuem arrancant animals del seu hàbitat i tancant-los en minúscules gàbies per diversió.

Per tot açò, els i les professionals que formem l’APCCV exigim que es reconsidere l’exhibició d’aquests tipus d’espectacles en la ciutat i en tot el territori de la Comunitat Valenciana.

Comunicat ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS DE CIRC DE LA COMUNITAT VALENCIANA, 29 novembre 2024

___________________________________________________________________________


Desde la Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana, que cuenta con más de 135 socios y socias, integrada por compañías, centros de formación, espacios de creación y otros profesionales vinculados todos ellos al circo valenciano, leemos con honda preocupación la noticia publicada por Valencia Bonita (28 noviembre 2024) en la que se comenta que a partir del 20 de Diciembre en la ciudad de València se va a exhibir un espectáculo creado por la empresa Circ de Nadal. La noticia incluye la aprobación de un Proyecto de Ley que podrá modificar la Ley de Bienestar Animal y permitirá el uso de animales “de fauna no salvaje” en espectáculos circenses. 

Consideramos que esta noticia significa un gran paso atrás por parte de las instituciones públicas de la ciudad, ya que de alguna manera esto poco tiene que ver con los avances que el circo valenciano ha experimentado en los últimos años, en los que el esfuerzo se ha centrado en apostar por la calidad y la profesionalidad de sus espectáculos y por el desarrollo creativo desde unos cauces respetuosos en los momentos sociales que estamos viviendo. Desde el circo apostamos por una cultura sostenible, lo que implica un gran respecto al medio ambiente y a los seres vivos que habitamos el planeta, más allá de los humanos. El circo es una disciplina escénica, con un amplio pasado diverso y un presente que también lo es. Determinadas prácticas, que en un pasado formaron parte del circo porque alimentaban la sorpresa y curiosidad del público, como la exhibición y domesticación de animales o la muestra de los llamados freaks, personas con diferencias físicas, actualmente tienen poca razón de ser; la sociedad es consciente del maltrato que esto supone hacia otros seres vivos. El circo camina, desde hace tiempo, hacia un territorio donde el riesgo, la sorpresa, el más difícil todavía, está habitado por la interrelación y el mestizaje con otros lenguajes escénicos. El presente y el futuro del circo no pasan por la exhibición del dominio del ser humano sobre el animal, sobre el diferente.

Los espectáculos de circo en los que su utilizan animales como divertimento, ridiculización y muestra del «triunfo» humano al dominar un animal salvaje (el cuál debería estar en su hábitat natural), no son más que la muestra de la falta de empatía hacia cualquier forma de vida en el siglo en el que vivimos, mostrando una sociedad que deshumaniza, que cosifica a seres vivos sintientes, convirtiendo a estos animales en objetos de uso y abuso.

Los animales son forzados a rendirse y someterse a voluntad de sus domadores, generalmente (por no decir la mayoría de veces) con técnicas basadas en el maltrato, por ejemplo: un ganso que baila sobre una especie de mini pista, «baila», porque ese plato está a alta temperatura, y el animal básicamente se mueve para no quemarse sus patas). Las técnicas de doma se basan en reprimir la conducta natural de estos animales, actuando en contra de sus instintos, contra sus miedos y su salud generándoles ansiedad. Con esa «victoria» conseguida mediante la violencia, el domador logra que los animales hagan algo que jamás harían en la naturaleza. Los animales que tienen la desgracia de ser secuestrados por un circo pasan a tener una vida de sufrimiento.

En cuanto al transporte, estos animales son transportados continuamente, padeciendo largos viajes encerrados en vagones que raramente cumplen unas condiciones mínimas para su bienestar. Espacios estrechos, insalubres y que en ocasiones alcanzan temperaturas extremas frente a las que los animales se encuentran completamente desprotegidos. Muchos de ellos mueren durante el transporte por no poder soportar las condiciones a las que son sometidos.

En el ritual de los espectáculos circenses con animales, estos últimos son reducidos a meras marionetas que el domador manipula a su antojo. Los elefantes se sientan en taburetes, las focas lanzan pelotas, los leones atraviesan aros de fuego, los osos danzan, los loros van en bicicleta. Que los animales realicen esas actividades no tiene ninguna utilidad, pero en ello radica su valor simbólico: no se trata de dominar a los animales para lograr algo concreto, sino para celebrar el dominio. Instar esta actitud ante la vida promueve unos comportamientos que son negativos para la convivencia en nuestra sociedad. Si dominamos animales, porque no dominar a otros de los nuestros? sin respeto ninguno ni empatía hacia el sufrimiento de los demás; aprendiendo desde la infancia el carácter maniqueista y perverso de los caprichos humanos.

Resulta incomprensible que aún pretendamos inculcar valores de respeto hacia la naturaleza a nuestros niños y niñas mientras continuamos arrancando animales de su hábitat y encerrándolos en minúsculas jaulas por diversión.

Por todo ello, los y las profesionales que formamos la APCCV solicitamos que se reconsidere la exhibición de este tipo de espectáculos en la ciudad y en todo el territorio de la Comunidad Valenciana.

 

Comunicado ASSOCIACIÓ DE PROFESSIONALS DE CIRC DE LA COMUNITAT VALENCIANA, 29 Noviembre 2024