Accés Àrea PRO

logo-cabecera-imagen-apccv
logo-cabecera-texto-apccv

Accés Àrea PRO

1a FIRA ASSOCIACIONS ARTS ESCÈNIQUES VALENCIANES esFERa
Blog

1a FIRA ASSOCIACIONS ARTS ESCÈNIQUES VALENCIANES esFERa

Comparteix en

Telegram
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Les associacions de professionals de les Arts Escèniques valencianes aposten per l’agermanament en la primera edició de Fira esFERa

Aproximadament 100 inscrits i 300 ciutadans gaudiren de la I edició de la Fira d’Associacions d’Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment gratuït i obert a la ciutadania amb tot tipus d’activitats per mostrar la tasca realitzada des del teixit associatiu del sector.

La imagen puede contener: 11 personas, personas sentadasEl passat divendres 22 de març es va celebrar la I Fira esFERa, co-organitzada per quatre associacions de professionals de les Arts Escèniques valencianes: l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV), Comitè Escèniques, l’Associació d’Escriptores i Escriptors de Teatre (AVEET) i l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana (APCCV); gràcies al suport prestat per part del Teatre El Musical de l’Ajuntament de València i amb la col·laboració d’AVED, AVETID, AVC, Associació Possibilitats i PICUV.

Així, Fira esFERa naix com a punt d’encontre entre les diferents associacions del sector per a aconseguir un agermanament, tal i com va explicar Jéssica Martínez de Comitè Escèniques en el discurs d’encetament d’aquesta jornada cultural. A més, esFERa sorgeix com un espai per a conèixer les sòcies de les mateixes i compartir formes de treball i sinèrgies, tal i com va explicar Ana Henar Lorenzo (APDCV): “és la primera vegada que les associacions del sector s’ajunten per a parlar i conèixer-se després de molts anys treballant per separat i així poder crear nexes d’unió” malgrat tindre objectius, maneres de treballar i dificultats diàries paregudes.

La Fira esFERa va tindre com a objectiu inicial difondre el valor cultural i lúdic de les associacions d’Arts Escèniques i els seus membres: “volem mostrar a la ciutadania allò que som i allò que fem mitjançant una activitat lúdica i participativa on el teatre, la dansa i el circ valencians es fonen amb la ciutadania”, asseguren des de l’organització. D’aquesta manera, el programa d’esFERa ha constat d’un total de set espectacles representant a companyies sòcies de les associacions d’Arts Escèniques valencianes, dos tallers oberts al barri del Cabanyal, dues taules redones, una xerrada i un dinar amb espai de distensió entre els participants. Totes les activitats han estat obertes a la ciutadania de manera gratuïta per a apropar la feina feta des del sector al barri i a la resta de la ciutat. A més de les quatre associacions co-organitzadores, han participat tres associacions més (AVED, AVETID i l’Associació Valenciana de Circ) a la mostra d’estands i un total de 100 inscrits i aproximadament 300 ciutadans prenent part a l’esdeveniment.

La imagen puede contener: 2 personas, personas sentadas, mesa e interiorLa jornada va començar amb una taula rodona entre les associacions d’Arts Escèniques valencianes i representants d’institucions públiques valencianes com: Roberto García (Director Adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura), Albert Girona (Secretari Autonòmic de Cultura i Esport), Isabel Lozano (Regidoria d’Igualtat), Ximo Flores (Assessor de la Concejalia d’Acció Cultural) i Abel Guarinós (Director General de l’Institut Valencià de Cultura) que va afirmar que “la precarietat és una de les qüestions que marca a tot el sector cultural valencià i que arriba també a les institucions” però que s’està intentant posar fi amb l’augment de pressupost destinat a aquesta partida. Aquesta primera pressa de contacte, va estar moderada per Manuel Cuadrado (Universitat de València) i va girar en torn a la dependència existent de les ajudes públiques per part del sector, que al seu torn, es preguntaven si sense associacions existirien les Arts Escèniques. Com a contrapartida, Roberto García (IVC) va incidir en la importància de la tasca associativa i la necessitat d’escolta entre les institucions públiques i les associacions: “si no és així, les institucions poden distanciar-se de la realitat”

La imagen puede contener: 3 personas, personas sentadas e interiorLa segona taula rodona, “Altres models nacionals d’Associacions d’Arts Escèniques” va comptar amb reprsentants de la Liga de Mujeres Profesionales de Teatro (Cinthia Delgado), l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (Cèsar Compte) i Clásicas y Modernas (Marga Borja) i es van donar a conèixer altres realitats de les Arts Escèniques a nivell nacional. Fet i fet, es va tornar a incidir en la necessitat de diàleg entre associacions i l’administració.

La imagen puede contener: 2 personas, personas sentadas y mesaA més a més, la xerrada “Gestió Cultural Participativa” a càrrec de l’Associació Possibilitats va introduir als participants en noves maneres de treballar dins de l’associacionisme cercant maneres de gestió personal i col·lectiva d’una manera efectiva i participativa, entenent que “la participació no significa voluntariat”.

Al llarg de tot el dia, el Teatre El Musical va omplir-se d’un ampli programa d’activitats, entre les quals destaquen els espectacles curts representatius de cada associació i tallers -impartits per la companyia La Lola Boreal i l’Associació Valenciana de Circ- adreçats al barri per a apropar la pràctica escènica a tota la ciutadania i oferir una experiència lúdica a tots els públics. Si més no, els assistents pogueren impregnar-se d’una àmplia programació artística, representada per les Arts Escèniques valencianes actuals amb companyies de dansa com Tejido Conectivo/Compañía Improvisada, Enámbar Danza i Fil d’Arena; companyies de circ com Cia Manuela Flores i Quique Montoya i una lectura dramatitzada a càrrec d’AVEET, Proyecto Inestable i AAPV amb la batucada Samba’n Go. La jornada va finalitzar amb un espectacle multidisciplinar de La Finestra Nou Circ anomenat “Memphis, Rock & Cirk”, on es va combinar música en directe, dansa, malabars, aeris i acrobàcies per a endinsar els espectadors en un mític bar de rock als Estats Units dels anys 50 com a festa de cloenda de la fira esFERa.

La imagen puede contener: 4 personas, personas sonriendo, personas de pie

En definitiva, les associacions organitzadores valoren molt positivament la primera edició d’esFERa com a inici del que seran moltes més trobades, treball en comú i sinèrgies dins de les Arts Escèniques valencianes en la recerca comuna d’un futur millor allunyat de la precarietat.

NEWSLETTER APCCV

Sigueu els primers a conèixer les nostres notícies del blog i l'agenda.

Convòcatories y newsletter per a socis a l'Àrea PRO