Els i les joves creadores d’arts escèniques continuen esperant les subvencions de 2021

A data de hui, 6 d’abril de 2021, les subvencions al foment de les arts escèniques de l’Institut Valencià de Cultura per a l’any 2021 per a la modalitat d’emergents encara no ha estat publicada.

Tot i que l’Institut Valencià de Cultura va anunciar una convocatòria extraordinària per als joves creadors que, per insuficiència pressupostària, es van quedar fora de la convocatòria ordinària d’ajudes de 2021, a data de hui, els artistes emergents continuen esperant.

Segons va informar la pròpia institució al mes de setembre, esta convocatòria estaria dotada de 380.000 € i la seua publicació es faria “en les pròximes setmanes”. Eixes setmanes s’han convertit en huit mesos. A més cal afegir que, per tal de poder accedir a aquesta nova convocatòria, es va demanar el pagament de les despeses necessàries per a la justificació. Això significa que les i joves creadores escèniques, no solament han desenvolupat les seues activitats sense cap suport per part de l’Institut Valencià de la Cultura, sinó que, a més. han hagut d’endeutar-se, demanar préstecs o ajudes econòmiques a familiars i amics… o, tristament, renunciar a la possibilitat d’accedir a aquest suport i per tant a la pròpia creació.

Hi ha que assenyalar que estes ajudes tenen per finalitat fomentar les arts escèniques i contribuir al manteniment i la consolidació de companyies i grups de caràcter professional i que abasten les produccions desenvolupades entre l’1 de desembre de 2020 i el 30 de novembre de 2021. Fa quatre mesos que les associacions d’arts escèniques venim reclamant aquesta publicació; durant els mesos de gener  i febrer, en continuats encontres amb l’Institut Valencià de la Cultura, hem insistit i preguntat pel procés, la resposta de l’Institut Valencià de Cultura va ser que la veuríem publicada al març… i ja estem en abril.

On està la convocatòria?

Tot i que els creadors i creadores d’arts escèniques són conscients dels temps i tràmits legals i administratius que suposa qualsevol canvi dins de la institució, no han de ser les víctimes d’un sistema burocràtic que alenteix el funcionament de la societat, no s’adapta a les necessitats de la ciutadania i els col·loca en una situació de clara desigualtat i feblesa

 

TESTIMONI D’UNA DE LES COMPANYIES EMERGENTS DE CIRC QUE CONTINUA A L’ESPERA DE LA NOVA CONVOCATÒRIA

Pues sí, seguimos esperando. Las Cías emergentes las más vulnerables en esta crisis mundial, pero aquí estamos esperando una promesa y hemos cumplido plazos, pagado todo nuestro espectáculo antes del 30 noviembre: Vestuario, Escenografía, Video, Fotos, certificado de estreno. En mi caso hasta he ganado un premio y te ponen un límite de tiempo unos plazos que cumplir que luego ellos mismos no cumplen. ¿Pagarán intereses de demora cómo te hacen pagar a ti si no cumples con tus deberes?

Lo que nos están haciendo a las compañías emergentes no tiene antecedentes, ni tampoco nombre.

Hubo una revuelta muy grande cuando salieron las ayudas. Las grandes compañías, festivales e industrias culturales, alzaron la voz y les dieron más presupuesto, pero a los emergentes no dijeron "press. insf." ¿Qué significaba eso?

Ya había comenzado el proyecto. Trabajaba en mi escenografía y con mi directora, pagaba una sala de ensayo. Me toca pedir prestado a mi madre, a mis amigos. Gastado todo lo que tenía y dejando a deber dinero. Creyendo en mi proyecto, creyendo que llegará la subvención que me habían concedido o que me habían prometido.

Creo que llegará y confío. Los trabajadores y trabajadoras del IVC tienen su sueldo todos los meses y nosotros somos autónomos. Creo que van a valorar lo valientes que hemos sido los emergentes de crear, producir y estrenar nuestros proyectos... Y ahora nos toca venderlos en un atasco de programación cultural muy difícil.

Y LO QUE QUIERO ES ACTUAR

Ana Sánchez, CIA LA CHUNGA